(κάτι σαν … διακήρυξη)

Εισήγηση στη διημερίδα (4-5/4/2019) του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, “Σύγχρονες Διδακτικές Μέθοδοι και Προγράμματα Σπουδών”.

Το ξεκίνημα και η εξέλιξη της ιδέας των Βιντεομουσείων. Το αρχικό πρόγραμμα (1991) σχεδιάστηκε με στόχο την καταγραφή του πολιτισμικού περιβάλλοντος της νεολαίας και τη δημιουργία ευκαιριών για τους νέους, ώστε να εξοικειωθούν με τις μεθόδους ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας (2012, στο Βιντεομουσεία: αποτυπώνοντας ίχνη της προσωπικής μας κουλτούρας. Mια πρόταση Οπτικοακουστικής Παιδείας για νέους).

Παρουσίαση του Προγράμματος Σπουδών για την Οπτικοακουστική Έκφραση, Θεσσαλονίκη, Ιούνιος 2016/17.

Συνοπτικό σχεδίασμα των κυριοτέρων προβλημάτων για τη θεσμοθέτηση της Οπτικοακουστικής Παιδείας στην τυπική εκπαίδευση (2014).

Η αντιμετώπιση της Οπτικοακουστικής Παιδείας ως μέρους των μαθημάτων διδασκαλίας της γλώσσας (επικαιροποίηση 2019).

Τα παιδιά μέσα στις ταινίες, τα παιδιά παρακολουθούν ταινίες, τα παιδιά παράγουν ταινίες, ταινίες για παιδικό κοινό, προβλήματα που συνεπάγεται η προβολή ταινιών μέσα στο σχολείο (2009, επικαιροποίηση 2019).

https://doi.org/10.12681/icw.18079

Κώδικας σήμανσης προγραμμάτων, προτάσεις για τη δημιουργία-παραγωγή πρότυπων παιδικών προγραμμάτων, οπτικοακουστική παιδεία (2006).

Ο τρόπος που τα διάφορα είδη τηλεοπτικών εκπομπών καθορίζουν τη στάση του δέκτη-τηλεθεατή απέναντι στην εκπομπή που παρακολουθεί (2012).

Μια πρόταση για μελέτη των λιγότερο φανερών παραμέτρων της εικονοποιημένης αφήγησης (2005).

Μικρός οδηγός για δραστηριότητες μελέτης κινηματογραφικών μεταφορών από θεατρικά   έργα του Σαίξπηρ (2010).

Συνοπτική παρουσίαση του Προγράμματος ΜΕΛΙΝΑ (1995-2004) και του σκεπτικού που διέπει τις δραστηριότητες του Εργαστηρίου Οπτικοακουστικής Έκφρασης (δημοσίευση 2010).

Ο σχεδιασμός των εκπαιδευτικών εντύπων του Προγράμματος "Πάμε Σινεμά;" κατά την περίοδο 1999- 2002

Παιδαγωγικό σκεπτικό και δύο κεφάλαια από ανέκδοτο … βιβλίο.

Τεχνικές πληροφορίες για τα ερασιτεχνικά φιλμ του 20ου αιώνα (2018).

Οδηγός δραστηριοτήτων για τη μελέτη κινηματογραφικών ταινιών:

‘Universal Film Study-Guide’ (κείμενο αναρτημένο στην Αγγλική έκδοση της ιστοσελίδας, δεν έχει μεταφραστεί).

 

Οργανωτικές και τεχνικές συμβουλές για την πραγματοποίηση κινηματογραφικών προβολών σε περιβάλλον σχολείου. Δόθηκαν στους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν  στην πανελλαδική δράση ‘Η δική μας γνώμη’ (Καρπός, 2014-15). Η ψηφοφορία δεν είναι απαραίτητο στοιχείο κάθε προβολής, αλλά οι σχετικές οδηγίες μπορεί να χρησιμεύσουν ως προτάσεις σχεδιασμού νέων δράσεων.