Εισαγωγικό γράμμα προς τους  μαθητές-αποδέκτες του εκπαιδευτικού υλικού για τις εξω-τηλεοπτικές δραστηριότητες της εκπομπής ‘Τα Κολλητήρια’:

ΕΡΤ-2

Αθήνα, Γενάρης 1987

Παιδιά, φίλοι και φίλες,

Εσείς που κρατάτε στα χέρια σας τούτο το κουτί απ’ την ΕΡΤ-2, παίρνετε μέρος σε μια προσπάθεια που για πρώτη φορά γίνεται στη χώρα μας.

Υπάρχουν διάφοροι «κύριοι ειδικοί» που κάθε τόσο λένε σοβαρά – σοβαρά πως η τηλεόραση κάνει κακό, γιατί όση ώρα την παρακο­λουθούμε, καθόμαστε χωρίς να κάνουμε τίποτα και καταπίνουμε έτοιμα προγράμματα. Δηλαδή, λένε, πως όταν παρακολουθούμε τηλεόραση, είναι «σα να κοιμόμαστε με τα μάτια ανοιχτά»!

Με τούτο το υλικό που σας στείλαμε όμως, όλοι εσείς που παρα­κολουθείτε τις εκπομπές μας, αναλαμβάνετε να κάνετε μια παράσταση. Δηλαδή να δουλέψετε με μεράκι και μάλιστα αρκετά σκληρά. Έτσι, όλοι αυτοί οι γκρινιάρηδες «κύριοι ειδικοί» θα καταλάβουν πως η ΣΩΣΤΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ δεν είναι καθόλου «σα να κοιμόμαστε». Μας δίνει αφορμές για να στρωθούμε στη δουλειά και να φτιάξουμε, με τις ικανότητες εκείνες που μόνον τα παιδιά διαθέτουν, πς γπο καταπληκτικές δημιουργίες.

Δείτε λοιπόν με αγάπη και κέφι όλα όσα ετοιμάσαμε για σας, κι εμείς από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αξιοποιήσουμε τους πολύτιμους κόπους σας.

Καλή επιτυχία!

Και … Καλή διασκέδαση!

Μένης Θεοδωρίδης Υπεύθυνος Παιδικού Προγράμματος

(το εκπαιδευτικό υλικό της εκπομπής ‘Τα παραμύθια του Ευγένιου Χρυσοβελόνη’ -όπως περιγράφεται στη σελίδα 5 του συνοδευτικού εντύπου- δεν έχει διασωθεί)

Εισαγωγικό γράμμα προς τους εκπαιδευτικούς-αποδέκτες του εκπαιδευτικού υλικού για τις εξω-τηλεοπτικές δραστηριότητες της εκπομπής ‘Η Αριθμητική της φαντασίας’:

ΕΡΤ-2, Αθήνα, Φθινόπωρο 1987

Φίλοι δάσκαλοι,

Συνεπείς σε μια παιδαγωγική αντίληψη που θέλει το τηλεο­πτικό πρόγραμμα όχι απλώς «φορέα» υλικού για πνευματι­κή κατανάλωση αλλά κύρια «εμψυχωτή» πνευματικής δρα­στηριότητας που θα συντελείται ΕΚΤΟΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ, σας στέλνουμε το υλικό του τηλεοπτικού μας παιχνιδιού «Η ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ».

Πέρυσι, με τα 300 «πακέτα» υλικού για παραστάσεις ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ (που μοιράστηκαν από την εκπομπή ΤΑ ΚΟΛΛΗΤΗΡΙΑ’)  και τα 300 «πακέτα» υλικού για παρα­στάσεις ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ (που μοιράστηκαν από την εκπομπή ‘ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΟΥ ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΧΡΥΣΟΒΕΛΟΝΗ’) προκαλέσαμε περί τις 150 ΔΗΜΟΣΙΕΣ ερασιτεχνικές πα­ραστάσεις από ομάδες παιδιών-τηλεθεατών σ’ όλη την Ελλάδα. Πολλές μάλιστα από αυτές επαναλήφθηκαν δύο και τρεις φορές. Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα στο υλικό των «πακέτων» αυτών εντάχθηκαν και τα ισάριθμα αντίτυ­πα των εντύπων «ΤΑ ΚΟΛΛΗΤΗΡΙΑ» και «ΤΟ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ» που αποτελούν τις πρώτες δύο πειραματικές εκδοτικές προσπάθειες της ΕΡΤ-2. Φέτος το υλικό μας κυκλοφορεί σε 1.000 αντίτυπα για ισάριθμα σχο­λεία σ’ όλη την Ελλάδα…

Με τη βοήθειά σας ελπίζουμε ότι τούτη τη χρονιά, κάμποσες χιλιάδες ομάδες παιδιών θα δοκιμάσουν να γρά­ψουν πρωτότυπα παραμύθια. Η συγγραφική αξία των κειμένων φυσικά θα ποικίλλει. Εκείνο όμως που κύρια μας ενδια­φέρει, είναι η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ και όχι το αποτέλεσμα της συγγραφής. Στόχος μας είναι η «συγγραφική αγωγή» (πά­ντα χρήσιμη σε ένα αληθινό αναγνώστη-δέκτη) κι όχι η ανάδειξη ταλέντων. Ακόμη και ο επικείμενος διαγωνισμός-πρωτάθλημα που ελπίζουμε ότι η εκπομπή θα διοργανώσει, καθόλου δεν στοχεύει στη συλλογή παιδικών παραμυ­θιών, (σίγουρα το λαϊκό και το έντεχνο παραμύθι καλύ­πτουν τις ανάγκες του αναγνωστικού κοινού) αλλά στο όσο γίνεται πλατύτερο και από περισσότερα παιδιά «βίωμα» της διαδικασίας συγγραφής τους.

Μελετήστε τις απλές οδηγίες για τη διεξαγωγή του παι­χνιδιού. Παρακολουθήστε τον τρόπο παιξίματός του από την ομώνυμη τηλεοπτική εκπομπή. Και υιοθετήστε το, όποτε οι συνθήκες επιτρέπουν σαν ένα «παιχνίδι τάξης» που καλλιεργεί δημιουργικές δεξιότητες. Πειραματιστείτε τέλος πλάι μας σε διάφορες παραλλαγές που εύκολα θα επινοη­θούν.

Ελπίζουμε ότι ο θεμελιώδης στόχος μας …«για κάθε ώρα τηλεοπτικής παρακολούθησης να προκαλείται από την ίδια την εκπομπή άλλη μια ώρα ΕΞΩΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ και ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗΣ πνευματικής δραστηριότητας»… θα σας βρει σύμφωνους και αρωγούς.

Καλή επιτυχία, Μένης Θεοδωρίδης Υπεύθυνος παιδικού προγράμματος